● Go to a Youtheater. Look for one in your area offering plays for child and family visitors. Pre-show play shops are conducted by area artists and educators where kids can discover the secret about performing arts. Puppet making and stage make-up are just a couple of the special offerings you might find.
● Try hands-on science. Visit one of the many hands-on science museums around the country. These science playlands are great fun for kids and grown-ups alike. They’ll keep your child mentally and physically active the whole day through while pushing buttons, experimenting, and building. When everyone is tired, enjoy a fun family science show, commonly found in these museums. Questions 29 to 31 are based on the passage you have just heard.
29. What will a child probably visit if he is interested in the universe?
【解析】C)。选项含义各不相同提示,本题可能考查细节理解。短文中提到在自然历史博物馆,孩子们可以discover pictures of stars in the sky(universe),故答案为C)。 30. What can kids do at a Youtheater?
【解析】B)。选项均为原形动词开头提示,本题可能考查行为动作。短文中提到孩子们在Youtheater可以看Puppet making,故答案为B)。
31. Where does this passage probably come from? 【解析】C)。选项A) A tourist map(一张导游图);B) A news report(一则新闻报道);C) A museum guide(一本博物馆指南);D) A science textbook(一本科学教科书)提示,本题很可能考查文章的出处。短文重在介绍各个博物馆和Youtheater,综合以上信息,只有C)最贴近,故答案为C)。 【点睛】听音时,需要抓住关键词,比如经常在文中出现的名词短语,再结合选项,锁定答案。
Passage Three 【整体预测】预览四道题各选项,选项中的Helen Keller, life, childhood, blind and deaf等表明,短文可能是对Helen Keller的介绍。 The name Helen Keller has had special meaning for millions of people in all parts of the world. She could not see or hear. Yet Helen Keller was able to do so much with her days and years. Her success gave others hope.
Until she was one-and-a-half-year old, Helen Keller was just like any other child. Then, nineteen months after she was born, Helen became very sick. It was a strange sickness that made her completely blind and deaf.
From that time until she was almost seven years old, Helen could communicate only by making signs with her hands. But she learned how to be active in her silent, dark environment. The young child had strong desires. More and more, she wanted to communicate with others. Making simple signs with her hands was not enough, because she could not make people understand her.
A teacher arrived from the Perkins Institution for the Blind in Boston. Her name was Anne Sullivan. She herself had once been almost completely blind. But she had regained her sight. At Perkins, she had learned the newest methods of teaching the blind.
At first, the teacher formed words in her hand, the names of everything she touched. Then Miss Sullivan taught Helen many things — to read and write, and even use a typewriter. But most important, she taught Helen how to think.
Three years after Helen started to communicate with her hands, she began to learn to speak as other people did. Those first days when Helen Keller developed the ability to talk were wonderful. But they proved to be just the beginning of her many successes. Questions 32 to 35 are based on the passage you have just heard. 32. What is the passage mainly about?
【解析】A)。选项均为名词短语,且概括性较强,问题可能是考查短文的主题。短文一开始就提及Helen Keller,接着分别提到她一岁半,十九个月、七岁之前、三年之后的状况,由此可知本文是介绍Hellen Keller的生平的,故A)项最符合题意。
1
【点睛】短文开头是常设题处。听音时,注意对照选项,归纳总结。 33. Why was Helen Keller blind and deaf?
【解析】C)。选项中的accident, born blind and deaf, ill, due to poor medical technology提示,问题可能是关于She失明及失聪的原因。文中提到,Helen十九个月大的时候得了一场怪病(a strange sickness),结果眼睛就再也看不见,耳朵再也听不见了,故答案为C)。 【点睛】听音时,注意与特殊表达方式(比如强调句型)相关的信息。
34. How did Helen communicate with others before she was seven years old?
【解析】B)。选项均为By引导的方式状语,问题可能考查某人做某事的方式。选项中的ideas, making signs提示,问题可能是关于表达思想或交流的方式。文中明确提到,直到Helen七岁前,她都只能通过用手比划来与人交流,故答案为B)。
35. Why could Sullivan teach Helen to communicate?
【解析】C)。选项均为对She的描述,D)提示,She并不指代Helen。选项中的professional teacher, teach the blind, did not look down upon Helen提示,问题可能与She对Helen的帮助或教导有关。文中提到,Sullivan曾经也几乎双目失明,但她恢复了视力,并学会了盲人教育的最新方法(the newest methods of teaching the blind),由此可知,Sullivan知道如何教导盲人,故答案为C)。 Section C?????????????????????????????????????
36.【解析】concern。空前的raising表明,本空应填一名词作宾语。raise concern表示“引起关注”。concern意为“关心”。 37.【解析】primarily。空所在句子中,it为主语,contains为谓语,dictionaries and general information为宾语,逗号前的部分为状语,其中Used为过去分词,by引出动作的执行者。根据空前的Used,本空应填一副词。primarily意为“主要地”。
38.【解析】range。根据上下文时态为一般现在时和空前的The products可确定,本空应填一原形动词,且该词能与空后的in搭配使用。range in sth. from?to?表示“某物在??和??之间变动”。range意为“(在某范围内)变动”。
39.【解析】load。空前的my表明,本空应填一名词,与work构成名词短语。load意为“工作量”。 40.【解析】convenience。空前的the表明,本空应填一名词。convenience意为“方便”。
41.【解析】defend。空所在句子中,some teachers为主语,electronic dictionaries为名词短语作宾语,句子缺少谓语动词。根据上下文时态为一般现在时和空前的some teachers可确定,本空应填一原形动词。defend意为“为??辩护”。 42.【解析】leaf。空前的不定式符号to表明,本空应填一原形动词,且该词能与through连用。leaf through表示“匆匆翻阅,浏览”。leaf意为“快速翻(书页等);浏览某物”。
43.【解析】potential。空后的risks表明,本空应填一形容词。potential意为“潜在的”。
44.【答案】The definitions are simplified and somewhat unclear compared with those in ordinary print dictionaries
【Main Points】The definitions are simple and not clear compared with those in ordinary print dictionaries
45.【答案】Most of these devices do not include sample sentences which are of vital importance【Main Points】Most of these devices don’t contain sample sentences that are very important 46.【答案】but he was not sure of its meaning, then he looked it up in a cheap dictionary 【Main Points】but he wasn’t sure of its meaning, then he found it in a cheap dictionary
听力强化训练(五)答案解析
Listening Comprehension
Section A????????????????????????????????????? 11. W: John must have been joking when he said that he was going to quit his job.
M: Don’t be too sure. He told me that his parents had arranged a better job for him. Q: What does the man mean?
【预测】选项中的He believes, He thinks, John提示,问题可能是关于男士对John行为的看法。
1
【解析】B)。女士认为John说他要辞掉工作(quit his job)肯定是在开玩笑。男士让女士别太肯定,因为John说过父母给他找了一份更好的工作(better job)。由此可知,男士认为John辞职可能确有其事,故答案为B)。
12. M: Jenny, you have been with us for almost a year. How do you like it here?
W: I’m OK now, though I had a difficult time adjusting to the life here at first. Still,
I feel the sky is bluer and the air is cleaner in my hometown. Q: What do we learn about Jenny?
【预测】选项均为对She的描述,return to her hometown, homesick, adjusted to the new life, new job, finds the new place more attractive提示,问题可能是关于She对新生活的适应程度。
【解析】B)。男士问女士来了已经快一年了,觉得这里怎么样。女士说尽管刚来时非常难适应这里的生活,但是现在好多了(I’m OK now),可是她仍旧感觉家乡的天更蓝,空气更清新。由此推断,女士有些思乡(homesick),但已经适应了这里的新生活,故答案为B)。
13. M: Honey, you might want to bring your umbrella today. The temperature will drop sharply
and it’s going to start raining very hard this afternoon, according to the weatherman. W: But there’s not a cloud in the sky right now. He’s wrong so much of the time. Q: Why doesn’t the woman take the umbrella?
【预测】选项中的too heavy to take her umbrella, doesn’t believe the weather forecast, left her umbrella提示,问题可能是关于女士不带或没带雨伞的原因。
【解析】C)。男士说天气预报说今天下午会下雨,劝女士带上雨伞,可是女士说现在天空万里无云,而且天气预报员很多情况下预报的都是错的。由此可知,女士是因为不相信天气预报所以没有带雨伞,故答案为C)。
14. W: What is the homework assignment from Prof. Smith? I missed the class this morning. M: Finish reading Chapters Five and Six and write an essay based on Chapters Three and Four.
Remember it’s your turn to give a presentation next Monday. Q: What will the woman do in addition to the homework assignment?
【预测】选项均以原形动词开头,Pay a visit to Prof. Smith, Write a research paper, Prepare his presentation, Preview?chapters提示,对话可能与作业或学习任务有关。
【解析】C)。女士因为没去上课,所以问男士有什么作业,男士说要读第五、六两章,另外,根据第三、四章写一篇作文,并提醒她说下周一轮到她作报告了(your turn to give a presentation)。由此推断,女士除了要完成作业,还要准备她的报告,故答案为C)。
15. W: Sam won’t be able to play in the basketball game this week.
M: Yes. He hurt his knee pretty badly a month ago. I don’t know why he didn’t quit right
away.
Q: What does the man mean?
【预测】选项中的quit school, stopped playing basketball提示,对话可能与Sam退出某组织有关,根据主题一致原则可排除A)。
【解析】D)。女士说Sam不能参加这周的篮球比赛了,男士则说Sam的膝盖一个月前受了重伤,他弄不明白为什么Sam当初不立刻退出比赛,言外之意就是Sam早就应该退出篮球比赛了,故答案为D)。
16. W: I found the lounge such a cozy place to study in. I really like the feeling in sitting
on the sofa and doing the reading.
M: Well, for me the hardest part about studying here is staying awake. Q: What does the man mean?
【预测】选项中的reading, study提示,对话与学习有关。
【解析】B)。女士说休息室(The lounge)是个舒适的学习场所,男士则认为在那里学习最大的挑战就是如何克服打瞌睡,由此推断男士认为休息室不适合学习,故答案为B)。
17. W: I was supposed to meet Tim here nearly 30 minutes ago. I wonder what’s taking him so
long.
1
M: He probably forgot about your meeting. He’s so disorganized and forgetful. He never makes
any of his appointments.
Q: What kind of person is Tim, according to the man?
【预测】选项均为对He的描述,diligent, lazy, usually late, very punctual提示,问题可能与He的秉性或习惯有关。
【解析】C)。女士抱怨说Tim约好了与她见面,可过了30分钟他都没出现,男士说Tim做事无条理又健忘,还说Tim约会从来没有按时过,由此可知Tim赴约总是迟到,故答案为C)。
18. M: What a wonderful performance! The marching band has never sounded better. W: Thanks. I guess all those hours of practice are finally paying off. Q: What does the woman mean?
【预测】选项中的The band, paid to play, performance, working hard, practice提示,对话可能与乐队的演出或排练有关。
【解析】C)。男士夸赞乐队的表演十分精彩(wonderful performance, never sounded better),女士表示感谢,并说那么长时间的练习终于得到了回报(paying off),言外之意就是乐队队员之前一直在努力练习,故答案为C)。
Now you will hear the two long conversations.
Conversation One 【整体预测】预览三道题各选项,选项中的cheeseburger, hamburger, restaurant, menu等表明,对话可能与餐厅就餐有关。 W: Welcome to Joe’s Hamburger Restaurant, home of the one-pound super deluxe hot and spicy cheeseburger. Will this be for here or to go? M: Uh, to go. W: What would you like today? Would you like to try the one-pound super hot and spicy cheeseburger? M: Uh. I don’t think so. I’d probably have heartburn for a week after downing that monster. W: Well, it’ll grow on you.
M: No, I think I’ll just order a hamburger with some mustard and lettuce and a glass of water. W: Boring. Hey, would you care for anything else like a side order of amazing cheesy onion rings? M: No, thank you.
W: Okay. Your total comes to $10.90.
M: $10.90? For just a hamburger? You’ve got to be kidding! W: Well, the one-pound super deluxe hamburger is $9.
M: Hey, I didn’t order it. I just wanted a simple burger. That’s all.
W: Well, sir. Our restaurant only serves one-pound burgers. The one-pound super hot and spicy burger, the one-pound barbecue burger, the one-pound bacon cheeseburger, the one-pound? M: No, no. Those are all huge.
W: Well, sir. If you really want something smaller, you should order from the kids menu: The half-pound super hot and spicy burger, the half-pound barbecue burger, the half-pound bacon cheeseburger, the half-pound?
M: No. Those are still giant burgers.
W: Well, in these parts, we are hearty eaters.
M: Okay, but you said my total was $10.90, but the burger only comes to ten bucks. What about the other ninety cents?
W: Well, sir, we only serve natural spring water from yonder hills, and?
M: Okay, okay. I’ll take the giant burger and a bottle of your spring water. The sandwich should feed me for a week.
Questions 19 to 21 are based on the conversation you have just heard. 19. Why doesn’t the man buy the recommended cheeseburger?
1

