2020中考英语总复习阅读理解练习题基础版(含详解)

2026/1/11 3:45:08

I came to study in the United States a year ago .Yet I did not know the real American society until I was hurt in a car accident because after the accident I had to see a doctor and go to court(法院).

After the accident , my roommate called a doctor for me. I was very grateful and decided to repay him one day. But the next day, he asked me to pay him $200 for what he had done. I was amazed. He had good reason to charge me, he said. And if I wanted to collect money from the person who was responsible for my accident, I’d have to have a good lawyer. And only a good doctor can help me get a good lawyer .Now that he had helped me find a good doctor, it was only fair that I should pay him.

But every day I went to see the doctor, I had to wait about 50 minutes. He would see two or three patients at the same time, and often stop treating one so as to see another. Yet he charged me $115 each time .The final examination report consisted of ten lines, and it cost me $215.

My lawyer was all smiles the first time we met. But after that he avoided seeing me at all. He knew very well the other party was responsible for the accident, yet he hardly did anything. He simply waited to collect his money. He was so irresponsible that I decided to refuse his help. And he made me pay him $770.

Now I had to act as my own lawyer. Due to my inexperience(缺少经验), I told the insurance(保险) company the date I was leaving America. Knowing that, they played for time and I left without getting a cent. 83.The author’s roommate offered to help him because________. A. he felt sorry for the author

B. he thought it was a chance to make some money C. he knew the doctor was a very good one D. he wanted the author to have a good lawyer

84.The word“charge”in the third paragraph means_________ .

A. ask for a price B. stop paying C. pay instead of D. give some help to 85.A good lawyer is important for the writer to _________________. A. be well treated by the doctor

B. talk with the person responsible for the accident C. get what he should for his injury D. get well before he leaves that country.

86.Both the doctor and the lawyer in this passage are very__________. A. friendly B. selfish(自私的) C. professional D. busy

We’ve talked about snails (蜗牛) and their slow move. But much of the time snails don’t move at all. They’re in their shells ---sleeping .

Hot sun will dry out a snail’s body. So at the least sign of hot sun, a snail draws its body into its shell and closes the opening with a thin cover. Then it goes to sleep. A snail will die in a heavy rain. So whenever it rains, it goes inside its shell house and goes to sleep. A snail can sleep for as long as it needs to. It can take a short sleep. Or it can sleep for days at a time. And it spends all the winter months in its shell, asleep.

In spring the snail wakes up. Its body, about three inches long, comes out of from the shell. When hungry, the snail looks for food. It can’t see very well. Its eyes, at the ends of the top feelers are very weak. But its sense of smell is very strong. It helps the snail to the new greens. Then the snail’s little mouth goes to work.

A snail’s mouth is no longer than the point of a pin(针). Yet it has 256,000 teeth! The teeth are so small that you can’t see them. But they do their work.. If you put a snail in a hard paper box, it will eat its way out. And if a snail wears out its teeth, it will grow new ones.

Mostly, a snail looks for food at night .But on cloudy days it eats in the daytime. It eats all day long. A snail can go on

第 13 页 共 24 页

eating for hours and never feel full. 87.A snail__________.

A. moves more slowly in the daytime B. has thousands of feet C. doesn’t move at all D. sleeps much of the time

88.In the sentence “A snail draws its body into its shell” the word “draw” means_________. A. to make with a pen B. to keep away from C. to pull D. to move to end 89.From the story we know_________. A. the snail’s shell is very thin B. a snail can’t see well

C. the snail’s nose is quite short

D. the snail’s body changes in different seasons 90.A snail goes to sleep when_________. A. it feels hungry B. it is put in a paper box C. spring is coming D. it rains heavily 91.Which of the following in not true? A. A snail doesn’t like living under the sun. B. In winter the snail doesn’t eat or move. C. The snail’s teeth can’t be worn out..

D. The snail’s strong sense of smell helps to find things far away.

As space science develops, man has learned more and more about space. Space is not only amazing but also dangerous. While working in space, spacemen are facing danger as well as success.

Scientists have found out that__________________to spacemen in space. When spacemen are working in space, they are in danger of radiation from the sun and other stars, which is bad for their health. The damage(危害) done by radiation won't be discovered until their children or even grandchildren are born. Some special medicine may work a little, but no really helpful medicine has been.

Space junk is also thought______________. It's reported that there are 9,000 man-made things flying in space. About 30% of these are satellites, 10% are spaceships, and the rest are space junk. An explosion(爆炸) in 1996 made a cloud of 300,000.fragments, each at least 4mm in size, and even a small piece of these knocked against a spaceship window and did some damage. Scientists are watching and reporting any possible danger all the time. They are working on helpful ways to do with space junk.

Although space is really dangerous, it interests everyone on the earth. In the near future, it may become usual for people to spend a few days in a space hotel. We may even choose to leave the earth and live in space in a few years. So we should care for space and do something to help improve the space environment. 92.__________ shows the man-made things in space in the correct way.

第 14 页 共 24 页

93.Space junk and radiation in space are dangerous to___________ . A. spacemen working in space B. people only on the earth C. all the people except children D. the old people on the earth 94.The underlined word “fragments” means “ ”. A. 烟雾 B. 泡沫 C. 云块 D. 碎片

95.Which of the following about the passage(短文) is TRUE?

A. The passage tells us that radiation in space comes from the sun and other stars. B. Every one of us can make a trip to space now.

C. Scientists have found out ways to solve any problem in space. D. People are afraid to travel to space because it’s too dangerous. 96.The best title(标题) of the passage is .

A. Space Radiation B. Space Danger C. Space Junk D. Space Travel

专题:阅读理解

1.A 2.B 3.B 4.D 【解析】

试题分析:这篇短文讲述的是锻炼身体是很重要的,它可以使我们的身体强壮,孩子经常锻炼身体可以使他们功课好。有很多种锻炼的方式可供选择,也可以选择不同的处所进行锻炼,但是要注意锻炼的时间不要太长,也不要过度。

1.细节理解题。根据短文第二段中You can walk, run, swim, skate or play ball games.可知,有很多种锻炼的形式,如走路、跑步、游泳、滑冰或玩球类运动。这里没有提到的运动是fishing,钓鱼。故选A。

2. 细节理解题。根据短文第二段中exercise enough but not too much. It’s best to exercise twice each week.可知,要做足够的锻炼,但是也不能太多,一周进行两次锻炼是最好的。故选B。

3.词义猜测题。根据这个短语所在的句子You can exercise at fitness centers. They have a lot of equipment (设备) there可知,你可以去健身中心去锻炼,那里有很多的健身设备。结合这篇短文的主要内容可知,这篇短文主要讲的是关于锻炼身体的事情,故这个短语的意思是健身中心。故选B。 4.细节理解题。根据短文第三段中The equipment will help exercise your arms, legs, and other parts of your body to make you fit可知,在健身中心有很多设备,这些设备可以帮助你锻炼你的胳膊、腿和身体的其他部位,使你保持健康。故选D。

第 15 页 共 24 页

5.D 6.A 7.D 8.B 9.C 【解析】

试题分析:这篇短文主要介绍了不经过适当的规划,旅游会带来许多的问题。像交通问题,职业选择问题,以及配套设施问题等。

5.细节理解题。根据短文第一段If tourists create too much traffic, the local people become unhappy.描述,可知如果游客导致交通拥挤,那么当地人会不愉快。故选D。

6.细节理解题。根据第一段Without proper planning, tourism can cause problems.可知,只有制定合理的计划才能解决问题,故选A。

7.细节理解题。根据第三段If tourism grows too quickly, people must leave other jobs to work in the tourism industry描述,可知如果旅游发展太快,人们肯定会离开其他的工作去旅游行业工作。故选D。

8.细节理解题。根据第四段Building a hotel is just a beginning. There must be many support facilities as well, including roads to get to the hotel, electricity, sewers to handle waste, and water.描述,可知建旅馆只是开始,还需要到旅馆的道路,水电,废水处理的下水道等。故选B。

9.归纳理解题。根据短文主要描述的是旅游发展中的问题,故可以推测作者要讲述如何解决这些问题。故选C。

10.B 11.D 12.D 13.A 14.B 【解析】

10.细节理解题。根据Here is some advice on healthy eating.及下文二三四五六段描述,可知作者提出了五条建议,故选B。

11.细节理解题。根据短文第五段描述,可知短文提到了水果、酸乳和炸薯条,没有提到冰淇淋。故选D。

12.推理判断题。根据短文最后一段Try to eat dinner at least 3 hours before you go to bed.可知尽量在睡前三小时吃晚餐,故选D。

13.词义猜测题。联系本句上下文,可知此处指的是在你接下来八到十个小时的休息之前,给你的身体一个机会来消化大部分的食物。故选A。

14.主旨大意题。本文就健康的饮食提了一系列的建议,故选B。

15.A 16.B 17.C 18.B 19.C 【解析】

试题分析:这篇新闻报道了马航失踪事件。介绍了出发时间与飞机的人员总数,以及当时的天气情况。面对本次航班的失踪有很多的疑点,飞行员并没有向地面发出求救信号,若是劫机,现在也没有得到任何消息。面对这种情况,搜索依然进行,可能要花费数月甚至数年的时间来找出飞机失踪的原因。

第 16 页 共 24 页


2020中考英语总复习阅读理解练习题基础版(含详解).doc 将本文的Word文档下载到电脑
搜索更多关于: 2020中考英语总复习阅读理解练习题基础版(含详解) 的文档
相关推荐
相关阅读
× 游客快捷下载通道(下载后可以自由复制和排版)

下载本文档需要支付 10

支付方式:

开通VIP包月会员 特价:29元/月

注:下载文档有可能“只有目录或者内容不全”等情况,请下载之前注意辨别,如果您已付费且无法下载或内容有问题,请联系我们协助你处理。
微信:xuecool-com QQ:370150219