Passage One
【听前预测】预览四道题各选项,由选项中的Pollution in the air,bicycles,road,bike paths等可知,短文与交通方式有关,涉及自行车。 In an attempt to resist the rising cost of fuel and fight the pollution choking our cities, many outgoing students have taken to riding bicycles to school. The unfortunate result of this otherwise positive trend is the traffic problems caused by bicycles having to share the same road with cars. Unfortunately, traffic accidents involving bicycles are on the increase throughout the country, so this new solution has led to a dilemma.
To solve this dilemma, special bike paths have been created on most roads leading to and from college campuses. It is essential that cyclists stay on those paths. It is necessary for the safety of those of you who ride bicycles as well as the motorists that you share the road with.
Obviously, it may be inconvenient to ride in the bike paths at times, but we must insist on it. To enforce the necessity of staying on the paths, there are fines for bicyclists who ride down the middle of the street. The federal fines are currently running at $25 for a first-time violation, but if the law is continually violated, the fines will increase by different amounts depending on your local orders.
The money that is collected from the fines will go towards a fund to help build better bike paths. You may have special bicycle bridges in your neighborhood right now. If not, you can count on seeing them in the future. We are committed to making bicycling a safe alternative to using cars and we appreciate your help in making that goal a reality. Questions 26 to 29 are based on the passage you have just heard. 26. What is the newest problem facing people who ride to school?
【解析】选[D]。短文提到,In an attempt to…fight the pollution…students…riding bicycles to school…traffic problems caused by bicycles,为了减少空气污染,学生们开始骑自行车上学,但这又引起了新的交通问题,即自行车交通事故太多,故答案为[D]。
27. What is the basis for the law that doesn’t allow bicyclists in the middle of the street? 【解析】选[C]。预览选项可知,本题考查法律名称。短文中提到,The federal fines are currently running at $25 for a first-time violation…,即联邦法律规定第一次在路中间骑自行车的人要罚25美元,故答案为[C]。
25
【点睛】问题中的bicyclists in the middle of the street对应短文中的bicyclists who ride down the middle of the street。
28. How will the money from the fines be used?
【解析】选[C]。选项均以“To+原形动词”开头表明,本题考查将来的行为动作或目的。短文中提到,The money…from the fines will…help build better bike paths,即罚款将用来修建更好的自行车道,[C]是对短文中to help build better bike paths的同义转述。故答案为[C]。 【点睛】问题中的the money from the fines对应短文中的The money that is collected from the fines。
29. What can we learn about bicycles from the passage?
【解析】选[B]。预览选项可知,本题考查自行车的特点或作用。短文末提到,making bicycling a safe alternative,故答案为[B]。
Passage Two
【听前预测】预览三道题各选项,由选项中的spaceship,以及第31题和第32题选项中多次出现earth可知,短文可能涉及宇宙飞船和地球。 Spaceships travel around the earth, go to the moon, and return home safely. The astronauts carry important supplies with them on the spaceship — food, water and air. Sometimes there are problems on the spaceship, and the astronauts have to understand how the spaceship works in order to repair the problems.
In a way, all of us are really on a spaceship, the planet Earth. We move around the Sun at 18 miles per second and never stop. On our spaceship we have four billion people and a limited supply of air, water and land. These supplies, just like the limited supplies on the astronauts’ spaceship, have to be used carefully because we can’t buy new air, water or land from anywhere else. Everyone needs air, water and land to live — this is our environment.
The environment on our planet is a closed system; nothing new is ever added. Nature recycles its resources. Water, for example, evaporates and rises to form clouds. This same water returns to the earth as rain or snow. The rain that falls today is actually the same water that fell on the dinosaurs 70 million years ago.
Over the years, people have changed the environment. We have poured back into the land, air, and water more wastes than nature can clean. So we have pollution today.
26
To continue to survive, we must learn how to use the Earth’s resources wisely, without destroying them. To save the spaceship Earth, we must cooperate with nature and learn better ways to use, not to abuse our environment.
Questions 30 to 32 are based on the passage you have just heard. 30. Which would be the best title for the passage?
【解析】选[D]。选项的概括性较强且首字母都大写,本题可能考查短文的标题。短文中提到,In a way, all of us are really on a spaceship, the planet Earth,由此可知,答案为[D]。 【点睛】短文标题首先可根据选项内容推断,然后根据短文内容确定。短文开头和结尾要给予足够的重视。
31. Which is true according to the passage?
【解析】选[C]。短文中提到,We move around the sun at 18 miles per second…,由此可知,答案为[C]。根据常识即可排除[A]。
【点睛】选项信息比较分散,故听音时注意做好笔记。 32. What can we conclude from the passage?
【解析】选[B]。短文末尾提到,To continue to survive, we must…To save the spaceship Earth, we must…not to abuse our environment,由此可知,这两句点明文章主题,答案为[B]。
Passage Three
【听前预测】预览三道题各选项,由33题中的family和34题中提到的各种“职业”可知,短文可能与He的家庭和职业有关。 Before World War II, we spent our summer holidays in Hungary. I have only the dim memory of the house we lived in, of my room and my toys. Nor do I recall clearly the large family of grandparents, aunts, uncles and cousins who gathered next door. But I do have a clear memory of the dogs, the farm animals, the local birds, and above all, the nature.
I’m a naturalist, not a scientist. I have a strong love of the natural world and my enthusiasm has led me into varied investigations. I love discussing my favorite topics and enjoy burning the midnight oil while reading about other people’s observations and discoveries. Then something happens and brings these observations together in my conscious mind. Suddenly you fancy you see the answer to the riddle, because it all seems to fit together. This has resulted in my publishing 300 papers and books, which some might honor with the title of scientific research. But curiosity,
27
a keen eye, a good memory and enjoyment of the animal and plant world do not make a scientist: one of the outstanding and essential qualities required is self-discipline, a quality I lack. A scientist requires not only self-discipline but hard training, determination and a goal. A scientist, up to a point, can be made. A naturalist is born. If you can combine the two, you get the best of both worlds.
Questions 33 to 35 are based on the passage you have just heard. 33. Why couldn’t the speaker remember his relatives clearly?
【解析】选[D]。选项中的family,live,with等表明,本题可能与He和家庭成员在一起居住有关。由短文中提到的Nor do I recall clearly the large family of…But I do have a clear memory of…the nature推断,说话者不能清晰记得亲戚的原因是他一心只想着观察自然,故答案为[D]。
【点睛】But转折处常设为考点,其后内容常为答案。 34. What can be inferred about the speaker from the passage?
【解析】选[C]。选项表明,本题是就He的身份进行提问。[B]和[D]意思相近,根据命题规律,两项为答案的可能性小。由短文中提到的I’m a naturalist, not a scientist及A naturalist is born可知,说话者是一个天生的自然学家,故答案为[C]。
35. Why did the speaker think he was a naturalist rather than a scientist?
【解析】选[B]。由短文中提到的But… not make a scientist: one of the outstanding and essential qualities required is self-discipline, a quality I lack推断,说话者认为自己缺少科学家需要具备的一些素质,故答案为[B]。
【点睛】[B]中的He lacked some of the qualities是对短文中的self-discipline, a quality I lack的同义转述。
Section C
36.【解析】breathtaking。空后的名词beauty表明,本空应填一形容词。breathtaking beauty意为“令人惊叹的美”。
37.【解析】reveals。空前的主语A…study表明,本空应填一第三人称单数形式的动词。 38.【解析】communities。空前的形容词entire表明,本空应填一名词。
39.【解析】estimated。空前的an和空后的名词表明,本空应填一以元音音素开头形容词或相当于形容词用法的动词分词。
28

